İSKİD, 2023 İklimlendirme İstatistiklerini Açıkladı

2023 yılı iklimlendirme sektörü verileri, İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun tarafından basın ile paylaşıldı. İSKİD (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği) ‘in her yıl düzenli olarak hazırladığı İklimlendirme Sektör Raporuna, Türkiye’ de faaliyet gösteren 67 şirket veri sağlayarak katkıda bulunuyor.
30 ürün grubu için yapılan istatistik çalışmalarında, Türkiye İklimlendirme Sektörünün büyümeye devam ettiği görülüyor.


İSKİD, her yıl yayımladığı raporu katkı sağlayan firmalarla paylaşırken, her ürün grubu için Türkiye İklimlendirme Sektör Raporu, ücretli olarak İSKİD’ten temin edilebiliyor. Rapora göre en büyük pazar olan split klima ürün grubunda üretim miktarı, geçtiğimiz yıla göre %4,5 artış ile 2 Milyon adete ulaştı. Bununla birlikte yaklaşık 600 Bin adet ithal ürün ile iç pazar satışları, 1 Milyon 900 Bin adete ulaşarak Türkiye Split Klima pazarının %35 oranında büyüme gösterdiği görülüyor.


İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun yaptığı açıklamada “Türkiye split klima ürün grubunda, hem imalat hem de iç pazar olarak büyümeye devam ediyor. Avrupa’nın en büyük split klima pazarlarından biri durumundayız. İmalata başlayan yeni firmalar ve mevcut firmaların da kapasite artışlarıyla hacim büyümeye devam edecek. Buna bağlı olarak İhracat rakamları da artıyor. Bu konudaki en büyük eksiğimiz; tamamı ısı pompası olarak satılan split klimaların ısıtma özelliklerinin de vurgulanarak bu ürünlerin ısıtmada daha aktif kullanılmalarının sağlanması gerekir.” dedi.


Bir diğer önemli ürün grubu olan Değişken Debili Klima Sistemlerinde (VRF / VRV / VRS/Mini VRF) pazar büyüklüğü, önceki yıla göre %23 oranında artış gösterirken, pazar ihtiyaçlarının büyük oranda ithalattan karşılandığı görülüyor. Bu ürün grubunda geçtiğimiz yıla oranla ithalatta %43 ve ihracat rakamlarında %164’lük artış oldu.


Bu ürün grubuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Korun, “VRF pazarı Türkiye’de hızlı büyümesini sürdürüyor. 2023 yılı itibari ile Avrupa’nın en büyük VRF pazarı durumundayız. İthalat ağırlıklı bir konu olmakla birlikte, Türkiye’nin bir satış üssü haline gelmesiyle, ihracat rakamlarımız 2 katı aşan bir artış göstermiş durumda. İmalat yapan firmaların da gelişimi ile ihracat kapasitemizin çok daha artacağına eminiz” dedi.


Alışveriş Merkezlerinde yaygın olarak kullanılan çatı tipi paket klimaların geçen yıla göre iç pazarda %30, üretimde %10 ve ithalatta ise %75 düzeyinde düştüğü gözlemlendi. Ancak ihracatın geçen yıla göre %15 ve son 5 yıl verilerine göre %80 oranında artış yakaladığı görüldü.


Bu veriler ışığında yaptığı açıklamada Tunç Korun, “Çatı tipi paket klima ürün grubunda pazarın tamamen yerli ürünlere kaydığını gözlemliyoruz” dedi. Sözlerinde devam eden Korun, “Bu ürün grubunda sevindirici bir gelişme ihracatın her geçen yıl artış göstermesi oldu. Yeni AVM projelerinin azalmasına bağlı olarak paket tipi klima pazarında düşüş yaşandığı bir gerçek. Ancak son 5 yıllık süreç değerlendirildiğinde, ithal ürün gamından tamamen yerli imalata dönüldü. Bu sayede ihracat rakamlarında da çok başarılı artışlar oldu. Proje bazlı yürüyen paket klimalar için iç piyasa olarak gelişim yavaş olmakla birlikte, devam edecektir. Ancak firmaların asıl konsantrasyonu ihracat tarafında olacak” dedi.


Ağırlıklı olarak kamu binalarında kullanılan fancoil cihazlarının imalatında geçen yıla oranla %5’lik ve iç satışlarda %27’lik bir artış yaşandı. Fancoil cihazlarında pandemi sürecinde durağanlaşan kamu yatırımlarının hareketlenmeye başlamasıyla iç pazar 5 yıl önceki seviyeye ulaştı. Buna karşılık ihracat rakamlarında geçen yıla oranla %5 oranında azalma gözlemlendi.


Klima santrali pazarında geçen yıla oranla üretimde %30 ve iç pazarda %42 artış görüldü. Buna bağlı olarak ihracat verilerinde geçen yıla göre %37 artış ile son 5 yıl değerlendirildiğinde, sektör ihracatını %60 artırarak en yüksek seviyelere ulaştı.


Klima santralleri ürün grubu için yaptığı değerlendirmede Tunç Korun, “Ülkemiz, klima santrali üretiminde oldukça güçlü bir seviyede. Ayrıca ülkemizde EUROVENT Sertifikasına sahip firmalara baktığımızda, bu firmaların yoğunlukla klima santrali üreticilerimiz olduğunu görüyoruz. Bu durum klima santrali üretim ve ihracatının daha da artacağına işaret ediyor. VRF üniteler ile kullanılan DX serpantinli klima santralleri adetlerinde de ciddi artışlar görüyoruz” dedi.


Son olarak ısı pompası sistemlerine de değinen İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun, “Ülkemizde de giderek önemi artan ısı pompalarında, hava kaynaklı (havadan suya) ev tipi ürün grubunda elde edilen verilerde, son 5 yılda kayda değer bir artış olduğu kesindir. Bu ürün grubunda son 5 yıla batığımızda ithalat %570, yurtiçi satış ise %265 seviyelerinde arttı. Artan enerji maliyetleri ve konfor talebi, ısı pompası sistemlerine ilgiyi artırıyor. 2023 yılında havadan suya ısı pompalarının ithalatında ve iç pazar satışlarında geçen yıla oranla %45’in üzerinde bir artış gerçekleşti. Artan bakır boru maliyetleri nedeniyle monoblok tip ısı pompasına yönelim olmuş ve satış oranı, 2023 yılında önceki yıla göre %50 seviyelerine ulaşmıştır. Mevcut enerji krizi ve doğalgaza olan bağımlılığı azaltmak amacıyla, önümüzdeki yıllarda ev tipi ısı pompası pazarının büyüyeceği ön görülüyor. Bunun dışında kalan ticari ve sanayi tipi ısı pompalarında da kullanım artıyor” dedi.