Isı Pompasında Delta T (ΔT) = 5 °C veya Bu Sabit Olmayabilir

Mario Dodić / HVAC Danışmanı ve Eğitmeni

Bugün ısı pompası sistemlerinde delta T (akış ve dönüş arasındaki sıcaklık farkı) hakkında bazı şeyler paylaşmak istiyorum. İşte ısı pompası sistemlerinde delta T (dT) hakkında detaylı video: Isı Pompası Delta T – Neden Önemlidir? Ve burada birçok farklı görüş ve cevap bulabileceğiniz bir LinkedIn gönderisi var: BAĞLANTI

Isı pompaları, akış ve dönüş sıcaklıkları arasında 5°C fark olduğunda en verimlidir. Bu, kompresörün verimli bir şekilde çalışmasını ve ayarlanan sıcaklığa kademeli olarak ulaşmasını sağlar. Bu, örneğin 40°C gibi bir hedef sıcaklık ayarlarsanız, kompresörün bu sıcaklığa ulaşmak için acele etmeyeceği anlamına gelir. Bunun yerine, dönüş sıcaklığını izleyecek ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için sabit 5°C delta T değerini koruyacaktır.

Buna karşın yoğuşmalı kazanlar, teknolojileri gereği genellikle 20°C delta T ile çalışırlar.

ΔT’yi değiştirirsek ne olur?

Peki, bu düşük delta T gaz kazanlarına kıyasla ne anlama geliyor? Isı pompaları için gereken artan akış hızını idare etmek için daha büyük borulara ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor . Bunu parçalara ayıralım:

Kilowatt cinsinden ısı transferinin temel formülü şudur:

Q(kW) = m × SHC ×ΔT

Nerede:

  • Q, kW cinsinden ısı transferidir
  • m kütle akış hızıdır (kg/s veya l/s)
  • SHC, suyun özgül ısı kapasitesidir (4,2 kJ/kgK)
  • ΔT (Delta T) °C cinsinden sıcaklık farkıdır

Örneğin 1/2 ΔT varsa akış hızı 2 kat daha fazla olmalıdır.

Peki ısıtma mevsiminde ΔT’de herhangi bir değişiklik oluyor mu?

Evet!  Temel olarak, bu normaldir ve sistem daha yüksek/daha düşük ΔT ile iyi performans gösterebilir. Isı kaybı daha düşükse, kompresör düşük frekansta çalışıyor ve ΔT’yi korumaya çalışıyordur. Ancak, yük çok düşükse, dönüş sıcaklığı akışa yakındır ve ΔT 2 °C’ye daha yakındır – bu nokta civarında, kompresör KAPALI’dır. Burada bunun nasıl değiştiğine dair bir örnek görebilirsiniz:

Düşük yük ve farklı dT için bulut verileri

Bir diğer güzel örnek ise Jez Wingfield’ın orijinal yazıya yaptığı yorumdur ( LİNK) :

“NIBE 2040-8’imi dahili otomatik değişken akış kontrolünü kullanmak yerine sabit bir akış hızıyla (0,194 l/s) çalıştırıyorum. Bunun nedeni, sistemimin dar mikro delikli boru tesisatı nedeniyle akış kısıtlamalı olması (7 m kafa sirkülasyon pompasıyla maksimum 0,278 l/s) ve ayrıca deneyimime göre NIBE kontrol cihazının dahili sıcaklık uyarlamalı kontrolü kullanırken delta-T’yi çok iyi kontrol etmemesi. Aşağıdaki grafik dün aldığım openenergy monitor emonpi izleme sisteminden gelen verileri gösteriyor. Bunda elektrik girişi (koyu mavi) ve ısı çıkışı (turuncu) her ikisi de sol eksende W olarak, ayrıca akış sıcaklığı (yeşil), dönüş sıcaklığı (açık mavi), dahili sıcaklık (mor), harici sıcaklık (sarı), anlık COP (kırmızı) ve akış-dönüş delta-T (kahverengi) var, hepsi sağ eksende. Delta-T’nin yaklaşık 2,5 ila yaklaşık 9 arasında değiştiğini görebilirsiniz. Sistemimi konfor nedenleriyle iç sıcaklıkta bir gecelik gerilemeyle çalıştırmayı seviyorum – böylece sabahleyin adaptif kontrol devreye girip evi gündüz ayar noktasına geri getirdiğinde akış sıcaklığının arttığını görün. Delta-T, ısı pompası gücündeki değişime paralel olarak değişir. Anlık COP, akış sıcaklığına göre değişir. Gösterilen veriler için genel COP, harici 4,5, dahili 20,9°C için 5,3°C’dir.”

Farklı dT ve sabit akış hızı

Çözüm

Belki de işler düzelmemiştir ve yeni bulgular, veriler ve analizlerle yeni bir şeyler öğrenebiliriz. Yeni şeyler öğrenirsek, daha verimli (ve daha ucuz) çözümleri kolayca benimseyebiliriz. İşte bu yüzden her zaman her şeye meydan okumalı, sormaktan, değiştirmekten, fikrini değiştirmekten korkmamalısın.

“Akıllı bir adam bazen fikrini değiştirir, ama aptal asla. Fikrini değiştirmek, bir fikrin olduğunun en iyi kanıtıdır.”  – Desmond Ford

Hala abone değilseniz lütfen YouTube kanalına abone olun: HVAC Eğitim Merkezi

Loading